Verlies ik mijn pensioen of vervangingsinkomen als ik samenwoon met anderen?

Verlies ik mijn pensioen of vervangingsinkomen als ik samenwoon met anderen?

  • Bij zorgwonen in een tweewoonst is dit niet het geval. De twee partijen worden beschouwd als twee aparte gezinnen.
  • Wanneer je wettelijk of feitelijk samenwoont, is de situatie anders en kan dit een invloed hebben op het vervangingsinkomen (werkloosheidsuitkering, ziekte, brugpensioen) of pensioen.
    • Wettelijk of feitelijk samenwonen heeft geen invloed op het pensioenbedrag. Twee gepensioneerden die samenwonen ontvangen beiden een pensioen aan het bedrag alleenstaande. Het gezinsbedrag kan enkel worden toegekend aan gehuwde personen. Samenwonen opent geen recht op een pensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot of op een overlevingspensioen.
    • Samenwonen met gelijk wie, zelfs zonder gehuwd te zijn, kan wel leiden tot een herziening van de inkomensgarantie voor ouderen. Dat houdt namelijk rekening met de bestaansmiddelen van alle personen die onder hetzelfde dak wonen.
    • Voor de berekening van de werkloosheidsuitkering en de uitkering voor arbeidsongeschiktheid zijn er twee vragen die bepalen hoe hoog het bedrag is dat je ontvangt: "Krijgt iemand in je gezin al een uitkering?" en "Heb je personen ten laste? " Hier is er dus wel een berekening die kijkt naar je gezinssituatie.

Je pensioen wordt berekend op basis van drie zaken: de duur van jeberoepsloopbaan, de bezoldiging die je kreeg tijdens je beroepsloopbaan en je gezinstoestand. Meer info over de gevolgen van wettelijk of feitelijk samenwonen op je pensioen of op je inkomensgarantie voor ouderen (IGO) vind je hier:

https://www.sfpd.fgov.be/nl/recht-op-pensioen/igo 

Sociale zekerheid bij samenwonen

http://www.wikifin.be/nl/levensmomenten/leven-als-koppel/sociale-zekerheid