Noodoproepdienst voor ouderen

Binnen een aantal thuiszorgdiensten zijn speciaal voor alleenwonende of hulpbehoevende ouderen diensten opgericht die 24u op 24u alarmoproepen beantwoorden en eventueel hulpacties op gang brengen.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een persoonlijk alarm dat meestal rond de hals of pols van de oudere persoon wordt bevestigd, of als ‘alarmkoord’ aan de muur of het plafond hangt. Een druk op de knop van het halssnoer of een ruk aan het koordje brengt een automatische spreekverbinding tot stand met de centrale, die dag en nacht paraat staat om een hulpoproep te beantwoorden.

Indien de persoon die oproept niet in staat is te spreken, kent men in de centrale alle gegevens en meldadressen (buren, familie, verpleegkundige dienst, huisarts) van de betrokken oudere. Deze contactpersonen zullen bij een oproep onmiddellijk opgeroepen worden om ter plaatse hulp te gaan bieden. De nieuwe personenalarmsystemen detecteren automatisch gasverlies en valaccidenten.

Voor meer informatie over de aanwezigheid en werking van een noodoproepdienst in je buurt, kan je terecht bij je gemeente of OCMW.