Wat is het verschil tussen kangoeroewonen en zorgwonen?
Wat is het verschil tussen kangoeroewonen en zorgwonen?
Bij kangoeroewonen kies je er bewust voor om samen te wonen onder één dak. Het liefst doe je dit over een langere periode.
Op een kangoeroewoning staat geen leeftijd. Heel vaak zal het gaan om een combinatie tussen een jongere en oudere generatie. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Ook een familiale band is niet nodig bij kangoeroewonen, maar het komt bij ons wel het meest voor.
Een kangoeroewoning onderscheidt zich van elke andere woning door drie belangrijke uitgangspunten:
- twee partijen of gezinnen wonen samen en toch apart, onder één dak en het liefst voor een langere periode.
- het gaat om 1 perceel met een eengezinswoning of een tweewoonst
- er is tussen de twee partijen of gezinnen een belofte voor het dragen van een wederzijdse solidariteit, namelijk zorgen voor elkaar. Dit kan ruim worden geïnterpreteerd en wijzigen doorheen te tijd.
Er is al langer een grote vraag om al de praktische aspecten van kangoeroewonen te vergemakkelijken. Daarom is ‘zorgwonen’ opgenomen in de Vlaamse codex ruimtelijke ordening. Het is geen echte woonvorm, maar een stedenbouwkundige oplossing om een vorm van kangoeroewonen onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken. Dit is nog geen sluitende oplossing voor alle kangoeroewoningen, maar vergemakkelijkt het wel voor een aantal situaties.
Op de website www.ruimtelijkeordening.be kan je meer lezen over de achtergrond van het ‘zorgwonen’ en wat de voorwaarden zijn om hier gebruik van te kunnen maken